Jak se bránit proti nevyhovujícím potravinám v obchodní síti
3. Pojmenování (název) životní situace
Jak se bránit proti nevyhovujícím potravinám v obchodní síti
4. Základní informace k životní situaci
5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)
6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace
- Výroba potravin živočišného původu a takový způsob prodeje potravin živočišného původu, kde v místě prodeje dochází k další zásadní změně těchto potravin (např. řeznictví). Kontrola výroby potravin živočišného původu je v kompetenci Státní veterinární správy České republiky.
- Pokud se týká dozoru v provozovnách společného stravování (např. restaurace, jídelny, stánky s občerstvením apod.), je tento dozor rozdělen především mezi SZPI a orgány ochrany veřejného zdraví (mimo jiné i krajské hygienické stanice - KHS). Konkrétní provozovny společného stravování jsou pak přiřazeny ke kontrole buď SZPI, nebo KHS.
7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace
8. Na které instituci životní situaci řešit
- Inspektorát v Praze: Praha, Středočeský kraj;
- Inspektorát v Táboře: Jihočeský kraj, Kraj Vysočina;
- Inspektorát v Plzni: Plzeňský kraj, Karlovarský kraj;
- Inspektorát v Ústí nad Labem: Ústecký kraj, Liberecký kraj;
- Inspektorát v Hradci Králové: Královéhradecký kraj, Pardubický kraj;
- Inspektorát v Brně: Jihomoravský kraj, Zlínský kraj;
- Inspektorát v Olomouci: Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj.
10. Jaké doklady je nutné mít s sebou
Žádné dokumenty nejsou stanoveny.
11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici
Předepsané formuláře nejsou stanoveny.
12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit
Správní ani jiné poplatky nejsou stanoveny.
13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení
14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace
- Státní veterinární správa České republiky - podněty ke kontrole na potraviny živočišného původu v místě jejich výroby a při jejich prodeji, pokud v místě prodeje dochází k další zásadní změně těchto potravin (např. řeznictví)
- Orgány ochrany veřejného zdraví (příslušné krajské hygienické stanice) - podněty ke kontrole na závadnost pokrmů z veřejného stravování
15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány
Další činnosti nejsou stanoveny.
16. Elektronická služba, kterou lze využít
28. Popis byl naposledy aktualizován
29. Datum konce platnosti popisu
Bez časového omezení.